Evenimentele săptămânii 22-28 iunie 2020Ediţia 2020 a premiilor Natura 2000 este în derulare şi proiectele finaliste pot fi votate până pe 15 septembrie. România este reprezentată la această competiţie cu trei proiecte, dintre care două în parteneriat: Karst – pentru natură şi pentru oameni; LENA – economia locală şi conservarea naturii în regiunea Dunării; Conectivitatea reliefului pentru urşi bruni şi lupi – o reţea regională de situri Natura 2000.

Fiecare din cele 27 de proiecte finaliste este eligibil la una din cinci categorii: conservare; beneficii socioeconomice; comunicare; reconcilierea intereselor/percepţiilor şi cooperarea transfrontalieră şi lucrul în reţea.

Se acordă totodată Premiul cetăţenilor europeni. Introdus pentru prima dată în 2015, acest premiu oferă publicului larg posibilitatea de a-şi vota proiectul preferat.

Ediţia 2020 a premiului Natura 2000 a fost lansată pe 21 mai 2019 şi au fost primite 79 de cereri din întreaga UE. După anunţarea proiectelor finaliste, votarea lor este deschisă până pe 15 septembrie 2020.

Natura 2000 este reţeaua de arii protejate a Uniunii Europene. Aceasta este compusă dintr-o varietate enormă de situri dispuse pe întregul continent, cu scopul de a asigura supravieţuirea pe termen lung a celor mai valoroase şi mai ameninţate specii ale Europei, protejându-le pentru generaţiile următoare. Reţeaua oferă o varietate amplă de produse şi servicii benefice societăţii şi economiei.

Reţeaua Natura 2000 are la bază două acte legislative de pionierat ale UE – Directiva „Păsări” din 1979 şi Directiva „Habitate” din 1992 – şi joacă un rol esenţial în stoparea pierderii biodiversităţii în UE. În prezent, reţeaua, una dintre realizările excepţionale ale UE, cuprinde peste 27 500 de situri terestre şi marine situate în nouă regiuni biogeografice, reprezentând aproximativ 18,6 % din suprafaţa terestră a Europei şi peste 9,5 % din mările înconjurătoare.

Sursa: Agerpres