Evenimentele saptamanii 10-17 august 2009Comisia Europeana va transmite Romaniei un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, iar eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa circa 1,6 ani, a declarat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

Data pana la care Romania avea posibilitatea sa inchida gropile de gunoi neecologice fusese stabilita pentru 16 iulie 2009, astfel incat sa fie evitata declansarea procedurii de infringement.

Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009, un roman a ajuns sa produca circa 379 de kg de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar 1% din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (100%), Romania (99%), Lituania (96%), Malta (93%) si Polonia (90%).