Evenimentele saptamanii 27 iulie-2 august 2009



Un nou Eurobarometru special, dat recent publicitatii de Comisia Europeana, arata ca 58% dintre romani, respectiv 61% dintre europeni considera ca sunt de asteptat si alte efecte ale crizei asupra locurilor de munca.

Potrivit studiului, realizat in perioada 25 mai – 17 iunie 2009, o treime dintre cei care lucreaza sunt „foarte ingrijorati” ca si-ar putea pierde locurile de munca din cauza crizei, dar 72% considera ca UE are un impact pozitiv in crearea de noi posibilitati de locuri de munca si in combaterea somajului si o treime cunosc Fondul social european – principalul instrument al UE de investire in lucratori si mentinere a lor pe piata fortei de munca.

In ceea ce priveste rolul UE in ocuparea locurilor de munca, 62% dintre romani si 52% dintre cetatenii UE (medie) considera ca acesta este pozitiv, iar procentajul creste considerabil atunci cand intra in discutie aspecte specifice.

De asemenea, 78% dintre cetatenii europeni cred ca UE are un rol pozitiv in imbunatatirea accesului la educatie si formare, 76% in proimovarea egalitatii intre femei si barbati, 73% in combaterea altor forme de discriminare si 72% in crearea de oportunitati pentru locuri de munca si in lupta somajului.

Conform rezultatelor sondajului, aproximativ 3,5% dintre europenii care muncesc au trecut ei insisi prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice.