Evenimentele săptămânii 25 – 31 mai 2020UE ar trebui să aibă mai multe competenţe pentru a face faţă crizelor precum pandemia de coronavirus, potrivit cetăţeniilor europeni intervievaţi pentru un studiu comandat de Parlamentul European, aproape şapte din zece respondenţi (69%) afirmând la sfârşitul lui aprilie că doresc un rol mai important al UE în abordarea unor astfel de crize.

Peste două treimi dintre respondenţi (69%) sunt de acord că „UE ar trebui să aibă mai multe competenţe pentru a face faţă crizelor precum pandemia de coronavirus”, informează un comunicat al PE. Mai puţin de un sfert dintre respondenţi (22%) nu sunt însă de acord cu această afirmaţie, cel mai ridicat nivel de susţinere a acestui aspect regăsindu-se în Portugalia şi Irlanda, iar cel mai mic în Cehia şi Suedia.

Ca răspuns la pandemie, cetăţenii europeni ar fi dorit ca UE să se concentreze în primul rând pe asigurarea unor materiale medicale suficiente pentru toate statele membre ale UE, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre şi pe îmbunătăţirea cooperării ştiinţifice între statele membre.

Sondajul a fost efectuat online, de către Kantar, între 23 aprilie şi 1 mai 2020, pe un eşantion de 21.804 de respondenţi din 21 state membre ale UE, nefiind incluse Lituania, Estonia, Letonia,

Cipru, Malta şi Luxemburg. Sondajul s-a limitat la respondenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani (16-54 în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Slovacia). Reprezentativitatea la nivel naţional este asigurată prin cote în funcţie de gen, vârstă şi regiune. Rezultatele medii totale sunt ponderate în funcţie de mărimea populaţiei din fiecare ţară care face obiectul anchetei. Rezultatele complete ale sondajului, inclusiv tabelele de date naţionale şi socio-demografice, vor fi publicate de PE la începutul lunii iunie 2020.

Sursa: Agerpres