Evenimentele săptămânii 11 – 17 mai 2020



Comisia Europeană a lansat platforma Fit for Future („Pregătiţi pentru viitor”) – un grup de experţi la nivel îna lt care va ajuta executivul european în demersul de simplificare a legislaţiei UE existente şi de reducere a sarcinii administrative pentru cetăţeni şi întreprinderi.

***

Parlamentul European cu sediul la Strasbourg a devenit un vast centru de depistare a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, capabil să realizeze aproximativ 2.000 de teste pe zi.

***

Comisia Europeană apreciază că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să-şi redeschidă frontierele dintre ele pentru sezonul turistic dacă ţin sub control cazurile de COVID-19 şi dacă sistemele lor de sănătate sunt pregătite în această privinţă.

***

Comisia Europeană a indicat că a decis să nu plaseze noul coronavirus în grupa agenţilor biologici cu risc maxim prevăzută în legislaţia europeană privind protecţia lucrătorilor, o decizie criticată de sindicate.

***

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind revizuirea următorului buget al UE şi planul de redresare economică după criza provocată de pandemie, solicitând un pachet solid, axat pe nevoile cetăţenilor, şi insistând că Fondul de redresare trebuie adăugat noului Cadru Financiar Multianual şi că nu poate reprezenta un argument pentru reducerea acestuia.

Rezoluţia a fost adoptată cu 505 voturi pentru, 119 împotrivă şi 69 de abţineri.

Sursa: Agerpres