Evenimentele săptămânii 4-10 mai 2020O conferinţă a donatorilor organizată online de Comisia Europeană a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro pentru a finanţa dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

***

Comisia Europeană a anunţat că ia în calcul înfiinţarea unei noi autorităţi pentru a combate infracţiunile financiare şi a monitoriza mai strict activitatea băncilor.

Într-un plan de acţiune adresat guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, Comisia explică faptul că UE are nevoie de un sistem de combatere a spălării banilor şi a infracţiunilor financiare, sistem dotat cu un supervizor la nivelul Uniunii Europene.

***

Comisia Europeană a emis o comunicare ce oferă orientări statelor membre pentru a le ajuta să soluţioneze problema penuriei de lucrători în domeniul sănătăţii, în situaţia de urgenţă creată de coronavirus, anunţă executivul comunitar într-un comunicat.

Orientările vor sprijini statele membre să accelereze recunoaşterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi să clarifice normele care le permit medicilor şi asistenţilor medicali să îşi exercite profesia.

***

Comisia Europeană a anunţat că 1,5 milioane de măşti medicale vor fi distribuite unui număr de 17 state membre ale Uniunii Europene, precum şi Regatului Unit pentru a proteja cadrele medicale împotriva noului coronavirus.

Această ultimă livrare de măşti din partea UE face parte dintr-o nouă achiziţie de 10 milioane de măşti, finanţată de Comisia Europeană, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă, pentru a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecinţele imediate ale pandemiei şi pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricţiilor şi de redresarea economică.

Măştile vor fi livrate în următoarele şase săptămâni statelor membre şi regiunilor care au nevoie de ele, în tranşe săptămânale de 1,5 milioane de măşti. Aceste livrări au loc în plus faţă de sutele de mii de măşti livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale în ultimele săptămâni, precum şi faţă de asistenţa mobilizată prin intermediul Mecanismului UE de protecţie civilă.

***

Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise pentru cel puţin încă o lună, până la 15 iunie, din cauza pandemiei de COVID-19.

***

Instituţiile europene au celebrat Ziua Europei prin mai multe manifestări în mediul online, precum dezbateri, dialoguri cu cetăţenii şi mesaje video, la care au participa comisari europeni, lideri ai Parlamentului European şi şefi ai grupurilor politice. În contextul pandemiei de coronavirus, mesajele celor două instituţii europene s-au axat pe importanța solidarităţii şi a unităţii în Uniunea Europeană.

Parlamentul European, care organiza în anii anteriori evenimente cu vizitatori în sediile proprii, în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, au recurs, ca şi alte instituţii, la o Zi a porţilor deschise în mediul online, la care au putut lua parte cetăţenii europeni din întreaga Uniune Europeană, cu scopul declarat de a promova sentimentul de solidaritate şi de a explica rolul UE în depăşirea acestei crize.

O serie de evenimente şi expoziţii online au fost organizate cu acest prilej în jurul temei solidarităţii şi acţiunii UE de combatere a pandemiei şi a consecinţelor sale economice.