Evenimentele săptămânii 27 aprilie – 3 mai 2020Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat la 28 aprilie 2020 că Uniunea Europeană ar trebui să-şi păstreze obiectivele climatice ambiţioase şi să transforme pandemia de coronavirus într-o oportunitate. Într-un discurs susţinut în contextul discuţiilor informale între 30 de ţări, Ursula a spus că există unele beneficii pentru mediu ale încetinirii activităţii în ţările care se luptă cu pandemia virală şi a subliniat importanţa respectării Pactului Verde European.

***

Comisia a adoptat un pachet bancar care va facilita acordarea de împrumuturi bancare gospodăriilor şi întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană. Pachetul include o comunicare interpretativă privind cadrele contabile şi prudenţiale ale UE, precum şi soluţii rapide pe termen scurt, prin modificarea normelor bancare ale UE.

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menite să sprijine întreprinderile din sectoarele aviatic, feroviar, maritim şi rutier pentru a face faţă consecinţelor epidemiei de coronavirus.

***

Miniştrii energiei din UE au discutat împreună cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson, despre gradul de pregătire a sectorului energetic ca răspuns la criza COVID-19 şi au concluzionat că sistemul energetic european este rezistent şi că, în prezent, nu există niciun risc de întrerupere a aprovizionării.

***

Comisia Europeană a anunţat acordarea unui sprijin financiar de peste 3,3 miliarde de euro de către UE, mobilizat în comun cu Banca Europeană de Investiţii, în beneficiul cetăţenilor din Balcanii de Vest. Măsura vine în întâmpinarea nevoilor imediate legate de sănătate şi de ajutoare umanitare cauzate de pandemia de COVID-19, fiind destinat să contribuie şi la redresarea economică şi socială.

***

Potrivit datelor publicate de Oficiul european de Statistică (Eurostat) în luna aprilie, în Uniunea Europeană, 5,6% din populaţie (aproximativ 24 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivării materiale severe, cea mai ridicată rată fiind în Bulgaria (19,9%), Grecia (15,9%) şi România (12,6%). În toate cele trei ţări rata de deprivare materială a scăzut în 2019 comparativ cu 2018. În contrast, rate de sub 2,5% au fost înregistrate în Luxemburg (1,3% în 2018), Suedia (1,6% în 2018), Finlanda şi şi Olanda (ambele cu 2,4%).

Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în primul trimestru al acestui an un declin de 3,8% şi, respectiv, 3,5%, comparativ cu precedentele trei luni, când PIB-ul a urcat cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% în UE, arată datele preliminare publicate la 30 aprilie de Eurostat. Este cel sever declin de când se publică aceste date, în 1995. Conform Eurostat, în perioada ianuarie – martie 2020, s-a înregistrat cea mai mare scădere anuală după cea din trimestrul trei din 2009, atât în zona euro cât şi în UE.

Rata şomajului în Uniunea Europeană a urcat de la 6,5% în februarie la 6,6% în martie, luna când au fost introduse restricţii în contextul pandemiei de COVID-19, arată datele publicate de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai scăzute rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2%), Olanda (2,9%), Polonia (3%), Germania şi Malta (ambele cu 3,5%), Slovenia (3,8%), Bulgaria (4,5%) şi România (4,6%). La polul opus se situează Spania (14,5%).

***

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze răscumpărările de obligaţiuni decise în luna martie pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Sursa: Agerpres