Evenimentele săptămânii 20-26 aprilie 2020



***

Comisia Europeană (CE), în colaborare cu mai mulţi parteneri, a lansat la 20 aprilie o platformă europeană de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapidă şi schimbul datelor de cercetare disponibile. Platforma, care face parte din planul de acţiune ERAvsCorona, reprezintă o etapă suplimentară în eforturile Uniunii Europene (UE) de a sprijini cercetătorii din Europa şi din întreaga lume în lupta împotriva coronavirusului.

Noua platformă va oferi un mediu european şi mondial deschis în care cercetătorii vor putea stoca şi distribui seturi de date, cum ar fi secvenţe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice şi studiile clinice, precum şi date epidemiologice. Ea este rezultatul unui efort comun depus de Comisia Europeană, Institutul European de Bioinformatică – Laboratorul European de Biologie Moleculară (EMBL-EBI), infrastructura Elixir şi proiectul COMPARE, precum şi de statele membre ale UE şi alţi parteneri.

***

Parlamentul European va distribui 500 de mese de prânz pe zi persoanelor defavorizate la Strasbourg, în nord-estul Franţei. Cele 500 de mese vor fi acordate cu prioritate familiilor monoparentale şi tinerilor, ele urmând a fi distribuite până la sfârşitul lunii iulie, în parteneriat cu Crucea Roşie.

***

Comisia şi Consiliul European vor încuraja crearea unui fond european de relansare în cursul summit-ului celor 27, care va trebui să facă obiectul unei propuneri ulterioare, potrivit foii comune de parcurs.

***

Comisia Europeană a adoptat o propunere privind un pachet de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro destinat unui număr de 10 parteneri din cadrul politicii de extindere şi de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus. Odată ce propunerea va fi fost adoptată, Comisia este pregătită să plătească prima tranşă, cât mai curând după adoptarea deciziei de asistenţă macrofinanciară şi semnarea unui memorandum de înţelegere cu fiecare ţară parteneră. A doua tranşă ar putea fi plătită în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiţia ca măsurile de politică aferente să fi fost puse în aplicare în timp util.

***

Comisia Europeană (CE) a propus noi măsuri pentru a sprijini pieţele agricole cele mai afectate de criza noului coronavirus, în special cele ale produselor lactate şi cărnii.

CE propune, în special, acordarea de ajutoare pentru stocurile private de pe piaţa produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a cărnii (de vită, oaie şi capră), pentru a retrage produsele de pe piaţă şi pentru a sprijini preţurile. Intenţia este ca acest program să fie aplicat cel puţin două-trei luni şi cel mult cinci-şase luni.

De asemenea, sunt avute în vedere alte două măsuri. Prima vizează, în principal, sectoarele vinului, fructelor şi legumelor, uleiului de măsline şi apiculturii (sectoare care au programe proprii) şi urmăreşte să introducă flexibilitate în organizare pentru a le permite acestora să adopte măsuri de susţinere.

Cea de-a doua măsură vizează sectoarele produselor lactate, horticulturii şi cartofilor şi ar permite anumite derogări de la normele de concurenţă. Acest lucru ar permite, de exemplu, să se cadă de acord asupra producţiei sau să se retragă produse de pe piaţă.

***

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene să pregătească un plan de ieşire din criză şi au amânat deciziile dificile privind solidaritatea, pe care ţările din sudul continentului o solicită celor nordice.

***

Companiile din Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai dependente de vânzările online, cu scopul de a-şi maximiza profiturile, iar în 2018 aproximativ 17% din firmele din UE au raportat vânzări online de cel puţin 1% din cifra lor de afaceri, un procent similar cu cel din 2016 şi 2017, dar în creştere de la 13% în 2009.

Deşi cumpărăturile online continuă să crească la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari şi 23% dintre români au făcut achiziţii online în 2019, faţă de o medie de 60% înregistrată în Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 22,4 miliarde de euro, faţă de un plus de 16,4 miliarde de euro în perioada similară din 2019, potrivit unei estimări preliminare publicate la 20 aprilie 2020 de Eurostat.

Sursa: Agerpres