Evenimentele săptămânii 13 – 19 aprilie 2020***

Comisia Europeană le cere statelor membre să se coordoneze în contextul în care încep să relaxeze măsurile de izolare, avertizând că un eşec în realizarea acestui lucru ar putea duce la noi intensificări ale propagării pandemiei de COVID-19.

***

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Consiliul Europei au cerut ţărilor europene să apeleze la refugiaţii care sunt calificaţi în domeniul sănătăţii, în scopul susţinerii eforturilor naţionale de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.

***

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru abordarea pandemiei de coronavirus, dar estimează că Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare şi reconstrucţie, care să fie finanţat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile şi instrumentele financiare existente ale UE, precum şi prin intermediul unor „obligaţiuni de redresare” garantate de bugetul UE.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a pregăti şi a răspunde mai bine într-o manieră comună şi coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor. Stocurile comune de echipamente, materiale şi medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieţi.

***

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a descoperit fraudarea unei sume de 410.000 de euro din fonduri europene destinate unui proiect de mediu şi deturnate de un consorţiu de cinci companii mici şi mijlocii din Spania, Franţa, Irlanda şi România către investiţii într-un hotel-cazinou în Cipru.

Proiectul de mediu a fost finanţat de Agenţia Executivă pentru Cercetare (REA) şi urma să fie implementat de acel consorţiu. Însă pe măsura desfăşurării acestuia, REA a început să suspecteze că unele cheltuieli de personal înaintate spre decontare ar putea fi false şi a sesizat OLAF, care, beneficiind şi de ajutorul autorităţilor naţionale, a descoperit frauda.