Comisia pune la dispoziție primul lot de 1,5 milioane de măști din cele 10 milioane achiziționate pentru a sprijini cadrele medicale din UE



În zilele următoare, 1,5 milioane de măști medicale vor fi distribuite unui număr de 17 state membre și Regatului Unit, pentru a proteja cadrele medicale împotriva noului coronavirus. Această ultimă livrare de măști din partea UE face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale pandemiei și pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricțiilor și de redresarea economică.Măștile vor fi livrate în următoarele șase săptămâni statelor membre și regiunilor care au nevoie de ele, în tranșe săptămânale de 1,5 milioane de măști.

Aceste livrări au loc în plus față de sutele de mii de măști livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale în ultimele săptămâni, precum și față de asistența mobilizată prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, în 24 aprilie, Comisia a decis să mobilizeze, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență (ESI – Emergency Support Instrument), 320 de milioane EUR pentru acțiuni de sprijin de urgență, din care 100 de milioane EUR sunt destinate unor produse sanitare esențiale, care vor fi achiziționate în lunile următoare.

Pentru a pune în aplicare sprijinul, Comisia colaborează continuu cu autoritățile sanitare naționale, cu organizațiile internaționale și cu sectorul neguvernamental.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20200508_lot_masti_ro