Evenimentele săptămânii 6 – 12 aprilie 2020***

Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (EDPS) a lansat un apel la realizarea unei aplicaţii pentru mobil paneuropene care să monitorizeze răspândirea noului coronavirus, în locul amalgamului de aplicaţii utilizate în diverse state UE care ar putea încălca regulile de protejare a vieţii private.

Confruntate cu bilanţuri de mii de morţi legate de COVID-19, guvernele din toată Europa au făcut planuri pentru aplicaţii care să-i depisteze pe contacţii celor infectaţi şi care să-i monitorizeze pe cei aflaţi în carantină.

EDPS a precizat că utilizarea temporară a unor identificatori de emisie şi a tehnologiei bluetooth pentru monitorizarea contacţilor protejează atât viaţa privată, cât şi datele personale. Pe de altă parte, EDPS şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte varietatea de aplicaţii din domeniu, observând că o abordare paneuropeană ar avea rezultate mai bune.

Operatori din domeniul telecomunicaţiilor precum Vodafone, Deutsche Telekom şi Orange s-au declarat de acord să pună la dispoziţia Comisiei Europene date pentru localizarea telefoanelor mobile pentru a monitoriza răspândirea coronavirusului.

***

Uniunea Europeană va garanta peste 15 miliarde de euro pentru a ajuta ţările cele mai vulnerabile în Africa şi în restul lumii pentru a lupta contra pandemiei de COVID-19.

Şefa CE urmează să prezinte o serie de propuneri pentru a asigura o ieşire coordonată din perioada de izolare impusă pentru a limita propagarea noului coronavirus, în contextul în care două state membre ale Uniunii Europene (Austria şi Danemarca) au anunţat deja propriile planuri de ridicare a măsurilor de izolare.

***

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenercic, le-a mulţumit României, Norvegiei şi Austriei „pentru sprijinul acordat Italiei în vremuri atât de grele pentru întregul continent”, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19.

O echipă europeană de medici şi asistenţi medicali din România şi Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, va fi trimisă la Milano şi Bergamo pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului. La rândul său, Austria a oferit Italiei peste 3 000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiaşi mecanism. Comisia Europeană va coordona şi va cofinanţa această asistenţă europeană.

***

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o reformă majoră a sectorului transportului rutier din UE, cunoscută drept pachetul privind mobilitatea.

Noile norme vor îmbunătăţi condiţiile de muncă ale conducătorilor auto, vor introduce norme speciale privind detaşarea conducătorilor auto din sectorul transportului internaţional şi vor actualiza dispoziţiile privind accesul la piaţa transportului rutier de mărfuri.

***

Uniunea Europeană elaborează reguli comune pentru utilizarea aplicaţiilor mobile pentru a monitoriza răspândirea noului coronavirus, cu scopul de a folosi mai bine tehnologia şi a oferi un răspuns la îngrijorările privind datele personale.

Strategia coordonată intervine după ce mai multe state din Uniunea Europeană au elaborat o serie de aplicaţii, ceea ce a atras critici din partea unor organizaţii pentru drepturile omului care se tem că strângerea de date în masă s-ar putea permanentiza în lipsa unui control strict.

***

Comisia Europeană a propus interzicerea tuturor deplasărilor neesenţiale către Uniunea Europeană până la 15 mai, prelungind restricţiile actuale impuse pentru a limita pandemia de COVID-19.

Toate statele membre au pus în aplicare cu succes măsuri de distanţare socială pentru a limita interacţiunea socială şi a încetini răspândirea virusului.

Restricţia de călătorie, precum şi invitaţia de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele 4 state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) – în total, 30 de ţări.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a evaluat riscul de sporire a transmiterii comunitare ca fiind moderat dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a riscului răspândirii bolii în comunitate şi ca fiind foarte ridicat dacă aceste măsuri sunt insuficiente, în timp ce riscul de depăşire a capacităţii sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială în săptămânile următoare este foarte ridicat, chiar dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a riscului răspândirii bolii în comunitate.

***

Comisia Europeană a lansat miercuri ESCALAR, o nouă abordare în materie de investiţii, elaborată împreună cu Fondul European de Investiţii (EIF), care va sprijini finanţarea capitalului de risc şi a creşterii întreprinderilor promiţătoare, permiţându-le să se extindă în Europa şi să contribuie la consolidarea suveranităţii economice şi tehnologice a Europei.

ESCALAR va furniza până la 300 de milioane de euro cu scopul de a creşte capacitatea de investiţii a fondurilor cu capital de risc şi a fondurilor de investiţii în societăţi necotate, generând investiţii de până la 1,2 miliarde de euro, sau de patru ori investiţiile iniţiale, pentru a sprijini întreprinderile promiţătoare.

***

UE acordă sprijin financiar de peste 15,6 miliarde de euro ţărilor partenere

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant au prezentat planuri pentru un răspuns solid şi bine direcţionat al Uniunii Europene, în vederea sprijinirii eforturilor ţărilor partenere de combatere a pandemiei de coronavirus.

Acţiunea colectivă a UE se va axa pe abordarea crizei sanitare imediate şi a nevoilor umanitare aferente, pe consolidarea sistemelor de sănătate, de apă şi de salubritate ale ţărilor partenere şi a capacităţilor lor de cercetare şi de pregătire pentru a face faţă pandemiei, precum şi pe atenuarea impactului socio-economic. Pentru a sprijini aceste acţiuni, UE va acorda ţărilor partenere sprijin financiar în valoare de peste 15,6 miliarde de euro, care va proveni din resursele pentru acţiune externă existente.

***

Un pachet de peste 500 de miliarde de euro pentru statele UE, companii şi şomeri, dar şi un viitor ”fond de relansare”: miniştrii europeni de finanţe s-au înţeles asupra unui plan pentru a susţine economia lovită în plin de noul coronavirus, consemnează AFP într-o prezentare a acestui plan.

Banii mobilizaţi astfel prin împrumuturi nu vor fi cheltuiţi automat, ci accesaţi de statele care o vor cere. Acest plan este complementar investiţiilor angajate la nivel naţional şi măsurilor deja aprobate de Comisia Europeană în urma pandemiei, în special suspendarea regulilor privind disciplina bugetară şi relaxarea reglementărilor privind ajutoarele de stat.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), creat în anul 2012 în timpul crizei datoriilor zonei euro, va acorda linii de credit ”preventive” ţărilor cele mai afectate de criză.

Sursa: Agerpres