Oamenii de știință din cadrul Comisiei dezvoltă noi materiale-martor pentru a contribui la prevenirea efectuării de teste eronate pentru coronavirus



Oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene au conceput noi materiale-martor pe care laboratoarele le pot utiliza pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a evita rezultatele fals-negative.

Dintr-un studiu recent al UE rezultă că lipsa materialelor-martor pozitiv ar fi una dintre primele trei provocări cu care se confruntă laboratoarele în privința implementării fiabile a testărilor privind coronavirusul.

Un material-martor pozitiv garantează că testele de laborator funcționează corect, contribuind la evitarea obținerii unui rezultat negativ al unui test prelevat de la o persoană pozitivă. Materialul-martor conceput de JRC este o parte sintetică neinfecțioasă a virusului. În prezent, 3 000 de eșantioane de material-martor sunt gata de a fi expediate către laboratoarele de testare din întreaga UE.

Eșantioanele sunt foarte concentrate, fiind necesară doar o cantitate foarte mică de material pentru verificarea unui test. Aceasta înseamnă că un singur tub de eșantioane este suficient pentru a permite verificarea a până la 20 000 de teste. Prin urmare, cele 3 000 de eșantioane care sunt pregătite în prezent fac posibilă verificarea a până la 60 milioane de teste în întreaga UE. Mai multe informații și orientări pentru efectuarea de comenzi sunt disponibile aici.

Informații suplimentare privind materialele sunt disponibile la link-ul : https://ec.europa.eu/romania/news/20200401_prevenire_teste_eronate_ro