Evenimentele săptămânii 30 martie – 5 aprilie 2020



***

Statele Uniunii Europene sunt capabile să răspundă doar unui procent de 10% din cererea actuală de echipamente personale de protecţie şi alte dispozitive medicale, precum ventilatoare, folosind lanţurile de aprovizionare tradiţionale în contextul pandemiei actuale, indică un document intern al UE.

Estimările interne ale Comisiei Europene arată că livrările tradiţionale vor putea răspunde doar unui procent de circa 10% din cerere, se spune în documentul executivului UE.

Disponibilitatea şi aprovizionarea cu echipamente personale de protecţie şi alte dispozitive medicale, în special, ventilatoare, în Europa rămân preocupante. Majoritatea statelor UE au stocuri şi capacităţi limitate de a-şi suplimenta producţia.

***

Un angajat al Parlamentului European, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a murit după ce a contractat noul tip de coronavirus, acesta fiind primul deces din cauza pandemiei din cadrul instituţiilor europene, au anunţat luni surse concordante, informează AFP.

Potrivit unei surse parlamentare, este vorba de un italian care lucra în cadrul serviciului informatic al Parlamentului European.

***

Solidaritatea europeană este esenţială pentru realizarea redresării economice, a declarat ministrul economiei german Peter Altmaier, în legătură cu posibilitatea folosirii Mecanismului European de Stabilizare (MES) în scopul sprijinirii economiei europene afectate grav de criza cauzată de epidemia COVID-19.

Sursa: Agerpres