O nouă campanie de informare, derulată de Centrul Europe Direct Argeș, în mediul ruralCetățenii și întreprinderile din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în mod corect în privința drepturilor și oportunităților pe care le presupune Uniunea Europeană. În acest sens, Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a lansat o nouă campanie de informare, Rețele europene, oameni conectați, în județul Argeș. Acesta va organiza o serie de 4 evenimente în mediul rural, unde va promova serviciile de informare și asistență ale Uniunii Europene: EURES, SOLVIT, Eurodesk, EDC, ECC-NET etc.

Primul eveniment a avut loc în luna februarie 2020, la Poienarii de Muscel, unde cetățenii din comună au aflat cum aceste servicii interacționează cu publicul la nivel național, regional și local, răspunzând cererilor de informații sau asistență.

Reprezentanții Centrului Europe Direct Argeș au vorbit despre EURES – rețeaua europeană a locurilor de muncă, SOLVIT  – rețeaua centrelor care oferă soluții gratuite, rapide și pragmatice la probleme apărute în urma aplicării incorecte a legislației UE de către administrațiile naționale, Eurodesk – serviciul de informare care facilitează gratuit accesul la informații europene de interes pentru tineri și cei care lucrează cu tinerii în aproape 30 de țări europene, ECC-NET – rețeaua centrelor europene ale consumatorilor care-i informează pe aceștia despre propriile drepturi și oferă consiliere și asistență în ceea ce privește plângerile și soluționarea litigiilor apărute în cazul achizițiilor transfrontaliere, NARIC – platforma pentru recunoașterea calificărilor academice, Euroguidance – serviciul de informare despre sistemele de învăţământ şi de formare din toate ţările europene și EURAXESS – rețeaua ce sprijină mobilitatea cercetătorilor.

Aceste rețele au un rol important în comunicarea cu cetățenii și cu întreprinderile, dar și în ascultarea opiniilor și adaptarea la nevoile acestora. Fiecare serviciu oferă asistență personalizată într-un anumit domeniu, de la furnizarea de informații generale privind Uniunea Europeană la aspecte specifice, precum găsirea unui loc de muncă, a unui partener de afaceri sau finanțarea unui proiect european.

Cetățenii care călătoresc și întreprinderile care își desfășoară activitatea în mai multe țări pot primi răspunsuri la întrebări precum: Ce drepturi am atunci când mă mut în altă țară a Uniunii Europene? Cine mă poate ajuta să depășesc obstacolele administrative din altă țară a Uniunii Europene? Cum pot să îmi ofer serviciile în alte țări? Ce trebuie să fac dacă un comerciant refuză returnarea unui produs defect?

Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Comunală Poienarii de Muscel și a avut drept scop creșterea numărului de cetățeni informați cu privire la drepturile pe care aceștia le au în Uniunea Europeană.