Campania de informare ”Europa începe cu tine!”



De la crearea sa, Uniunea Europeană s-a dezvoltat și s-a extins, cu tot mai multe țări unindu-și forțele pentru a construi împreună un viitor mai bun. Dar cât de bine cunoști tu Uniunea Europeană? Știi, de exemplu, ce anume o face unică, care sunt țările sale membre,  cum s-a format sau ce oportunități oferă pentru tineri?

Răspunsurile la aceste întrebări au fost cunoscute în cadrul campaniei de informare ”Europa începe cu tine”, derulată la finalul anului 2019, care a avut drept scop îmbogățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană.

Astfel, elevi de la școlile gimnaziale din Moșoaia, Păduroiu și Poiana Lacului din județul Argeș au descoperit activitatea pe care o desfășoară Uniunea Europeană în diferite domenii, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din Europa și din afara acesteia, pornind de la drepturile consumatorilor, politicile climatice, mediu, sănătate, până la relații externe, securitate, justiție și migrație.

Tinerii au fost interesați să afle informații despre concursurile pe teme europene lansate de către Reprezentanța Comisiei Europene în România precum: Euro Quiz, Lider European, Juvenes Translatores, dar și despre programul Erasmus+.

De asemenea, elevii au descoperit site-ul oficial al Uniunii Europene ”Spațiul învățării” (https://europa.eu/learning-corner/home_ro), care le pune la dispoziție acestora materiale de învățare și jocuri prin care pot cunoaște mai bine informații despre Uniunea Europeană.

În cadrul campaniei, elevii au fost implicați în diferite exerciții interactive, pe baza cărora au fost încurajați să lucreze în echipă, unde au dat dovadă de o bună comunicare și colaborare, demonstrând totodată că dețin suficiente informații despre ceea ce înseamnă Uniunea Europeană.

Activitățile de voluntariat în cadrul cărora elevii se pot implica pentru a aduce propria contribuție la dezvoltarea comunității din care fac parte au atras atenția participanților, iar aceștia au vorbit despre proiectele din școală în cadrul cărora au participat.

În cadrul campaniei au participat 145 de elevi și au fost distribuite 243 de materiale informative cu tematică europeană, provenite de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene.