Evenimentele săptămânii 18 – 24 noiembrie 2019



Comisia a publicat în luna noiembrie, prima revizuire completă a pieței serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE.

Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii roaming-ului la tarifele de pe piața națională; utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanțelor.

Utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeași perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.

Pe piața vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toți furnizorii de servicii de roaming.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news_ro