Evenimentele saptamanii 13-20 iulie 2009



Noua generaţie europeană de sacrificiu

Tinerii europeni îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă care să răspundă pregătirii şi aşteptărilor lor privind o carieră. Această problemă legată de integrarea tinerilor în piaţa muncii are efecte grave în prezent,  efecte ce se vor face resimţite şi în viitor.

Ultimele serii de studenţi şi de elevi din statele UE care au părăsit băncile şcolii în căutarea unui loc de muncă se trezesc înotând împotriva curentului într-o piaţă a muncii grav afectată de recesiunea economică.

Deşi şomajul a atins cote deja foarte ridicate şi afectează toate grupurile demografice, forţa de muncă tânără din Europa este cea mai afectată. De-a lungul ultimilor 10 ani, în societatea europeană s-a înregistrat deja o cotă mai ridicată a şomajului în rândul tinerilor, cu 16-17% mai ridicată decât media Organizaţiei pentru cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Cele mai mari rate ale şomajului în rândul tinerilor se manifestă în cazul statelor baltice, poate cel mai grav afectate de criza economică dintre statele europene. În iunie 2008 între 8,9% şi 11,9% dintre tinerii din Letonia, Lituania şi Estonia nu aveau un loc de muncă. Situaţia s-a agravat şi mai mult în luna martie a acestui an, când conform statisticilor oficiale, între 25% şi 35,1% dintre tinerii din aceste ţări nu aveau un loc de muncă.

Majoritatea programelor europene menite să răspundă acestei probleme a şomajului în rândul tinerilor se află încă în stadii preliminare şi vor avea nevoie de luni sau chiar ani pentru a fi implementate şi pentru a-şi face simţite efectele. Deocamdată mulţi tineri sunt lipsiţi de un loc de muncă, lipsiţi de noroc şi de încredere în forţele proprii dar şi în societatea care ar trebui să le ofere condiţiile pentru a-şi întemeia o familie şi pentru a-şi urma o carieră.