Evenimentele săptămânii 23 – 29 septembrie 2019Producţia culturilor pe terenuri uscate precum grâul, porumbul sau sfecla roşie s-ar putea reduce la jumătate în sudul Europei în 2050 din cauza schimbărilor climatice, a avertizat Agenţia Europeană de Mediu (AEM), care cere să se acorde ”prioritate maximă” mecanismelor de adaptare.

Într-un raport care a avut ca referinţă proiecţiile emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră, agenţia europeană avertizează că veniturile agricole în 2050 vor înregistra ”o reducere substanţială”, care se va traduce printr-o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1% în medie, dar cu variaţii semnificative la nivel regional pe continentul european.

Spre sfârşitul secolului, valoarea suprafeţelor agricole va scădea, potrivit acestui scenariu, cu peste 80% în anumite părţi din sudul Europei şi în regiunea mediteraneană, ceea ce ar putea duce la abandonarea terenurilor.

Totuşi, schimbările climatice ar putea avea efecte pozitive prin aceea că sezonul agricol s-ar putea prelungi, îndeosebi în nordul Europei, însă reversul medaliei este că se vor intensifica fenomenele meteo extreme, care se vor traduce prin recolte mai slabe şi o creştere a costurilor de producţie.

Totodată, deşi nu există o ameninţare alimentară în Uniunea Europeană, creşterea cererii de alimente la nivel mondial ar putea pune presiune asupra preţurilor în următoarele decenii.

Majoritatea ţărilor din UE au strategii de adaptare, însă doar câteva includ măsuri specifice pentru sectorul agricol, cu toate că acesta ar trebui să aibă prioritate.

Agricultura generează circa 10% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE, iar suprafeţele cultivate reprezintă 40% din întregul teritoriu. În sectoarele agricol şi alimentar lucrează peste 44 de milioane de europeni.

Sursa: Agerpres