Evenimentele săptămânii 8-14 iulie 2019Curtea Europeană de Justiție cere statelor membre să adopte o linie mai dură cu privire la calitatea aerului.

Un raport publicat anul trecut de Curtea de Conturi Europeană arată că poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an în UE și pentru costuri suplimentare cu sănătatea în valoare de miliarde de euro.

Legislația UE cere statelor membre să monitorizeze nivelul de poluare a aerului, în special în zonele urbane, și să ia măsuri dacă anumite limite sunt atinse.

Curtea Europeană de Justiție a fost sesizată să se pronunțe într-un dosar demarat de rezidenții din Bruxelles și care vizează planurile privind calitatea aerului elaborate de municipalitatea din Bruxelles.

În decizia sa, CEJ subliniază că deși autoritățile pot alege unde să facă măsurători, aceste locuri trebuie să includă cele mai poluate zone și concluzionează că pentru a determina dacă o limită a fost atinsă în cursul unui an calendaristic „este suficient ca un nivel de poluare să fie mai mare decât limita la un singur punct de măsurare”. De asemenea, CEJ a decis că tribunalele naționale sunt îndreptățite să revizuiască amplasarea stațiilor de măsurare a calității aerului și pot ordona autorităților locale să se asigure că acestea sunt amplasate în locații adecvate.

Sursa: Agerpres