Evenimentele săptămânii 27 mai – 2 iunie 2019



Aproximativ un sfert din numărul total al deceselor raportate în anul 2016 în statele membre ale Uniunii Europene s-au datorat cancerului, iar cancerul pulmonar a fost responsabil pentru 21% din numărul total al deceselor provocate de cancer, arată datele publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

În 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date, ponderea cancerului pulmonar în numărul total al deceselor provocate de cancer era cea mai mare în Ungaria (27%), urmată de Polonia, Grecia şi Olanda (24%). La polul opus, cea mai scăzută pondere s-a înregistrat în Portugalia (15%), Lituania, Letonia şi Suedia (toate 16%).

România se situează sub media din UE, ponderea cancerului pulmonar în numărul total al deceselor provocate de cancer fiind de 20% în 2016, o situaţie similară fiind înregistrată şi în Germania, Austria, Cehia, Italia şi Franţa.

Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat aceasta zi, „Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.

Sursa: Agerpres