Evenimentele săptămânii 25 – 31 martie 2019Comisia Europeană a anunţat o finanţare de 525 milioane de euro pentru statele membre, alimentată de la bugetul comun, pentru dezvoltarea Eurodronei şi a mai multor proiecte în materie de apărare, informează France Presse.

O finanţare de 100 milioane de euro va susţine dezvoltarea Eurodronei şi fonduri în valoare de circa 80 de milioane sunt destinate sistemelor antidrone, a precizat Comisia.

Alte 71 milioane de euro au fost alocate pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de capabilităţi de lovire cu precizie la sol, capacităţilor de luptă la sol, capacităţilor de luptă aeriană şi viitoarelor sisteme navale.

O altă finanţare, de 182 milioane de euro, va fi consacrată apărării cibernetice şi securităţii informatice.

Uniunea Europeană a decis să constituie un Fond european de apărare pentru a cărui finanţare – dacă va fi aprobată de statele membre – vor fi alocate 13 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Un precursor al acestui fond, un Program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (Pedid), finanţat cu 500 de milioane de euro, a fost creat în bugetul comun pe perioada 2019-2020.

Sursa: Agerpres