Evenimentele săptămânii 18 – 24 martie 2019



Uniunea Europeană este vulnerabilă la atacuri cibernetice din cauza răspunsului său complex şi inegal la această ameninţare, a avertizat marţi într-un raport Curtea Europeană de Conturi (ECA), în contextul în care Uniunea Europeană se pregăteşte pentru alegerile din 23-26 mai care s-ar putea dovedi o provocare reală pentru securitatea cibernetică.

Parlamentul European a votat actul privind securitatea cibernetică pentru a îmbunătăţi reacţia europeană la numărul de ameninţări informatice în creştere, prin consolidarea Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) şi prin crearea unui cadru comun de certificare a securităţii cibernetice.

Cheltuielile UE pentru securitatea cibernetică sunt ”reduse şi fragmentate”, iar prin neintegrarea deplină a securităţii cibernetice în actualele mecanisme de răspuns la crize UE îşi limitează ”capacitatea de a reacţiona la incidentele cibernetice transfrontaliere, la scară largă”.

Raportul ECA subliniază că ”potenţialul amestec în procesele electorale şi campaniile de dezinformare constituie şi ele provocări esenţiale, în special în perspectiva alegerilor din mai 2019 pentru Parlamentul European”.

La 5 decembrie 2018, Comisia Europeană a lansat un plan de acţiune împotriva dezinformării în mediul online, cu şase luni înainte de alegerile europarlamentare, cerând statelor membre şi unor companii precum Facebook să se mobilizeze pentru a combate ştirile false pe Internet. Iniţiativele respective stabilesc o abordare globală pentru protejarea alegerilor europene din 2019 împotriva interferenţelor precum campaniile de dezinformare şi atacurile cibernetice din interiorul şi din afara Uniunii.

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai.

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE.

Sursa: Agerpres