Evenimentele săptămânii 25 februarie – 3 martie 2019Preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar privind o propunerea care introduce o noua categorie de indici financiari de referinţă meniţi să ofere informaţii mai ample despre amprenta de carbon a unui portofoliu de investiţii.

Un număr tot mai mare de investitori doresc să se asigure ca investiţiile lor au un impact pozitiv asupra mediului. În acest scop, ei iau decizii investiţionale în funcţie de amprenta de carbon generată de proiectele sau de activele pe care le au în vedere, folosindu-se de indici care fac trimitere sau măsoară performanţa portofoliilor de investiţii. Totuşi, în prezent există o largă varietate de astfel de indici, cu obiective felurite şi a căror calitate şi integritate diferă.

Prin urmare, preşedinţia română şi Parlamentul au convenit luni asupra unui instrument armonizat şi fiabil, cu ajutorul căruia să se aplice strategii de investiţii cu emisii scăzute de carbon, prin introducerea unei noi categorii alcatuite din două tipuri de indici financiari de referinţă: indici de referinţă ai UE pentru activităţile de tranziţie climatică, care îşi propun să reducă amprenta de carbon a unui portofoliu standard de investiţii; indici de referinţă ai UE aliniaţi la Acordul de la Paris, al căror obiectiv, mai ambiţios, este de a selecţiona exclusiv componente care contribuie la reducerea emisiilor, în vederea respectării pragului de două grade Celsius prevăzut în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Acordul politic va fi transmis acum reprezentanţilor permanenţi la UE, spre aprobare. Apoi va fi revizuit de către experţii jurişti-lingvişti. Parlamentul şi Consiliul vor fi invitate să adopte în prima lectură regulamentul propus.

Sursa: Agerpres