Biblioteca digitala europeanaAi visat vreodată să accesezi cărţi vechi şi rare ascunse în arhivele bibliotecilor naţionale şi, în mod normal, inaccesibile publicului larg? Ţi-ai dorit vreodată să obţii o copie a unei cărţi vechi care nu se mai editează?

Odată cu deschiderea Bilbliotecii Digitale Europene, un proiect al UE, acest vis poate deveni realitate pentru cei pasionaţi de lectură.

În cadrul bibliotecii puteţi găsi o mare varietate de cărţi, de la cele găzduite de bibliotecile naţionale din toată Europa şi până la alte lucrări digitale provenind de la instituţii culturale, inclusiv picturi, muzică, hărţi, manuscrise, ziare sau chiar vase antice care au fost puse într-o formă digitală şi accesibile astfel doar la un simplu click.

Cu alte cuvinte, site-ul Europeana.ro, este rezultatul unei colaborări între universităţi, institute de cercetare, şi persoane pasionate de lectură care împărtăşesc opinii, gânduri, cărţi preferate. Ca răspuns la feedback-ul utilizatorilor, site-ul se va dezvolta în perioada următoare pentru a-l face cât mai operaţional.

Toate cele 27 de state membre ale UE sunt furnizori de informaţii în Europeana.ro. Aceştia au contribuit cu conţinut picturi, cărţi, fonograme etc. digitizate. Unii dintre aceşti contributori sunt agregatori*, Culture.fr este cel mai mare agregator, furnizând conţinut de la circa 480 organizaţii din Franţa, inclusiv Luvru şi Musée d’Orsay. Un agregator colectează material de la alţi contributori, îl expun pe propriul lor site şi îl canalizează spre Europeana.

Dacă v-am stârnit interesul accesaţi site-ul: http://www.europeana.eu