Evenimentele săptămânii 28 ianuarie – 3 februarie 2019



Comisia Europeană a publicat un raport în care arată că prin asigurarea în mod activ a respectării normelor în domeniul concurenţei în sectorul farmaceutic atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, pacienţii şi sistemele de sănătate beneficiază de medicamente mai accesibile ca preţ şi de mai multe posibilităţi de alegere.

Documentul se concentrează pe perioada de după 2009, an în care Comisia a efectuat o anchetă privind concurenţa în sectorul farmaceutic. Comisia a redactat raportul în strânsă cooperare cu autorităţile naţionale de concurenţă din cele 28 de state membre, cu care Comisia lucrează în cadrul Reţelei europene în domeniul concurenţei.

În ceea ce priveşte preţurile corecte pentru medicamente, raportul arată că, începând din 2009, Comisia şi autorităţile naţionale de concurenţă au investigat peste 100 de cazuri şi au adoptat 29 de decizii împotriva unor practici ilegale privind furnizarea de medicamente. În aceste cazuri, autorităţile de concurenţă au anchetat şi au sancţionat practicile anticoncurenţiale care au condus la creşterea preţurilor la medicamente. Prin deciziile adoptate s-au impus amenzi în valoare totală de peste un miliard de euro sau companiile au fost nevoite să îşi asume angajamente cu caracter obligatoriu pentru remedierea comportamentului anticoncurenţial, precizează Executivul comunitar.

Potrivit raportului, preţurile mai ridicate ar putea avea drept cauză şi concentrările economice ale societăţilor farmaceutice, în urma cărora puterea de stabilire a preţurilor de care dispune societatea rezultată în urma concentrării este consolidată. Pentru a preveni concentrarea excesivă a pieţelor farmaceutice, Comisia a revizuit peste 80 de concentrări economice din sectorul farmaceutic. Au fost detectate probleme de concurenţă în 19 cazuri în care concentrările ar fi putut conduce la o creştere a preţurilor, în special pentru produsele generice sau produsele biosimilare. Comisia a validat aceste concentrări numai după ce companiile s-au angajat să cedeze anumite părţi ale activităţii lor pentru a se menţine gradul actual de concurenţă în ceea ce priveşte preţurile.

În raport se mai arată că autorităţile de asigurare a respectării normelor din domeniul concurenţei au contribuit la menţinerea nivelului de inovare în sector, intervenind, prin aplicarea normelor antitrust, împotriva practicilor care ar fi putut denatura stimulentele pentru inovare. Acest lucru se referă în special la încercările de a amâna intrarea pe piaţă a medicamentelor generice, amânare prin care companiile pot realiza profituri în mod necuvenit de pe urma unor produse mai vechi, în loc să concureze cu medicamente noi, inovatoare.

În concluzie, cazurile antitrust şi cele privind concentrările economice menţionate în raport arată că este necesar ca autorităţile de concurenţă să monitorizeze îndeaproape sectorul farmaceutic.

Bilanţul Comisiei şi al autorităţilor naţionale de concurenţă în materie de asigurare a respectării legislaţiei le oferă autorităţilor de concurenţă o baza solidă pentru a-şi continua şi orienta mai bine eforturile în domeniu.

Raportul publicat reprezintă un răspuns la preocupările exprimate separat de Consiliu şi de Parlamentul European şi a fost elaborat pentru a descrie contribuţia pe care acţiunile de asigurare a respectării normelor în domeniul concurenţei o au la realizarea obiectivului de a avea medicamente inovatoare şi accesibile ca preţ.

Sursa: Agerpres