Evenimentele saptamanii 29 iunie-6 iulie 2009Comisia europeană a iniţiat, la 25 iunie, procedura de infrigement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică. Alături de ţara noastră, încă 24 de state membre fac obiectul unei decizii similare a CE.

Executivul UE a trimis în acest sens scrisori de notificare oficiale autorităţilor române, aceasta reprezentând prima etapă a procedurii de încălcare a Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene (infrigement). Comisia s-a concentrat, în luarea deciziei sale, în special pe prevederile care garanteayă o concurenţă corectă, în interesul consumatorilor.

Un prim caz vizează încălcarea directivei cu privire la regulile comune pentru piaţa internă a gazului. România nu a notificat Comisia în legătură cu obligaţiile aferente serviciilor publice şi a aplicat preţuri reglementare în cazul consumatorilor non-casnici.

În plus, ţara noastră nu a respectat prevederi ale reglementării cu privire la trasnparenţa condiţiilor de acces la reţelele de transport de gaz natural. Autorităţilor române li se reproşează lipsa transparenţei condiţiilor pentru accesul la aceste reţele şi faptul că nu au reuşit să adopte acţiuni de remediere eficiente, în punerea în practică şi notificarea unui sistem de penalităţi în cazul încălcării unor articole din reglemetarea amintită.

Un alt caz de infrigement vizează faptul că ţara noastră nu a respectat prevederile reglementării cu privire la accesul la reţelele de schimb transfrontalier în sectorul energiei electrice şi la procedurile aplicate în cazul reclamaţiilor aferente.